Mesajul muzicii hip hop incepe sa se indeparteze de scopul initial. Daca la inceput versurile condamnau consumul de droguri, in timp, acestea au inceput sa promoveze consumul de marijuana, cocaina, heroina sau hasis, sustine un studiu realizat de revista "Addiction Research & Theory".
"Studiul arata de fapt ca, la inceputuri, muzica hip hop nu vorbea despre droguri; in cel mai rau caz, transmitea mesaje impotriva drogurilor", a declarat Denise Herd, una dintre persoanele care a participat la studiul respectiv.
In cadrul studiului, s-au comparat 341 de versuri continute de cele mai populare hituri, din 1979 pana in 1997. In 38 de melodii aparute intre anii 1979 si 1984, doar patru aveau continut referitor la droguri. Dupa anii `80, aceste referiri au crescut cu 19 procente, iar dupa anul 1993, cu 70 de procente.
Versurile respective descriu, in mare parte, faptul ca drogurile au devenit din ce in ce mai folosite, creand o imagine pozitiva a acestora.
De exemplu, Grandmaster Flash's transmite, in melodia "White Lines" (1983), faptul ca drogurile afecteaza creierul. Intre timp, situatia s-a schimbat: 50 Cent descrie drogurile, in melodia "As the World Turns", ca fiind ceva bun, potrivit
reuters.com.
"Este ceva alarmant, avand in vedere ca artistii care interpreteaza muzica rap sunt exemple pentru generatia tanara, mai ales pentru cei din mediul urban", a afirmat Herd, adaugand ca de multe ori se foloseste un limbaj codat. "Copiii inteleg mesajul, dar parintii nu", a adaugat aceasta.
In Romania, situatia este oscilanta: trupele de hip hop fie scot melodii in care acuza consumul de droguri ("N-ai mai raspuns la telefon de ceva zile..ai inceput sa-ti cumperi droguri cu banii de chirie..si te-au gasit la spital in mai putin de o luna.. - BUG Mafia - "Am lasat o lacrima"), fie descriu drogurile cu indifer