Comisia Europeană a trimis României şi Bulgariei al doilea şi ultimul avertisment privind Sistemul de urgenţă 112, numărul european unic pentru apeluri de urgenţă funcţionând în continuare în mod necorespunzător, a anunţat ieri forul european.
„Un număr european unic pentru apeluri de urgenţă 112, care funcţionează în mod corespunzător, este fundamental pentru a garanta siguranţa cetăţenilor noştri. Persoanele aflate într-o situaţie de urgenţă ar trebui să fie localizate cu uşurinţă când formează 112 de pe telefoanele lor. Prin urmare, le recomand cu insistenţă autorităţilor bulgare şi române să asigure disponibilitatea şi funcţionarea corectă a numărului 112“, a declarat comisarul UE pentru telecomunicaţii, Viviane Reding.
Normele UE în domeniul telecomunicaţiilor cer ca statele membre să se asigure că serviciile de urgenţă pot fi apelate gratuit prin numărul european unic 112. Statele membre trebuie să garanteze, de asemenea, că operatorii de telecomunicaţii furnizează serviciilor de urgenţă informaţiile privind localizarea apelantului către numărul 112, efectuate de pe telefoane fixe sau mobile.
În România, deşi numărul 112 este disponibil, informaţiile cu privire la localizarea apelantului nu sunt încă puse la dispoziţia serviciilor de urgenţă în cazul apelurilor efectuate de pe telefoane mobile, din cauza unor incompatibilităţi de natură tehnică, privind transferul informaţiilor referitoare la locaţia celui care sună, dintre operatorii mobili şi Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă
Această scrisoare este ultimul avertisment adresat României, înainte ca ţara noastră să fie chemată în faţa Curţii Europene de Justiţie. Comisia Europeană a trimis României şi Bulgariei al doilea şi ultimul avertisment privind Sistemul de urgenţă 112, numărul european unic pentru apeluri de urgenţă funcţionând în continuare în mod necorespunzător, a anu