Populatia a preferat sa plaseze mai multe fonduri in conturile de economii, care au functionalitatea unui cont curent, dar cu o dobanda ridicata, decat in depozite la termen.
La sfarsitul lui ianuarie, plasamentele in conturi curente ale populatiei - cumulat lei si valuta - totalizau 27,58 miliarde de lei (echivalentul a 7,4 miliarde de euro), potrivit datelor BNR. Comparativ cu ianuarie 2007 soldul marcheaza o crestere cu 95%. In acest rastimp, depozitele la termen in lei au urcat cu 19%, iar cele in valuta cu 59% (soldul fiind exprimat in lei include si efectul deprecierii cursului, care majoreaza artificial ritmul de crestere).
Preferinta pentru plasamentele in conturi de economii a fost alimentata inclusiv de regimul fiscal, care prevede ca dobanzile bonificate la aceste produse nu se impoziteaza. In schimb, pentru dobanzile platite de banci la depozitele la termen se aplica un impozit de 16%.
Majoritatea bancilor din sistem au in acest moment in ofertele lor conturi de economii, produsele fiind structural asemanatoare. Practic, contul functioneaza ca un cont curent, permitand retrageri sau depuneri la orice moment. Banca plateste totusi pentru sumele pastrate in cont o dobanda ridicata, apropiata de cea oferita la depozitele clasice la termen. In cazul conturilor de economii, clientul poate sa retraga bani fara sa afecteze insa dobanda platita pentru restul fondurilor care raman, spre deosebire de depozitele standard, pentru care banca plateste o dobanda foarte mica daca sunt lichidate inainte de scadenta.
Unele banci au ales chiar sa ataseze carduri conturilor de economii, permitand astfel o gestionare mai facila a sumelor.
Cele mai cautate sunt conturile de economii in lei. Soldul acestora a inregistrat o dublare intre ianuarie 2007 si ianuarie curent, ajungand la 18,3 mld. lei (4,9 mld. euro). Produsele similare in euro au in