Danezii sunt fericiti. Conform unui studiu realizat de Leicester University, Danemarca este cea mai fericita tara de pe planeta. Sa fie de la design?
Danemarca s-a dorit intotdeauna un fel de Mecca a stilului arhitectural si a designului interior, iar danezii se considera, pe buna dreptate zic unii, niste zei atoatestiutori din acest punct de vedere. Tara a fost, se pare, construita in spiritul frumosului si al functionalitatii, incepand cu intrerupatoarele pentru lumina si terminand cu faimosii carnati danezi (vezi traditionalul mic dejun picant care poate fi gasit in orice cafenea sau bistro).
Cum Copenhaga este capitala Danemarcei, nu se putea ca tocmai aici peisajul sa fie mai putin impresionant. Nu e nevoie decat de o vizita scurta in cateva localuri daneze pentru a aprecia pe deplin toate acele idiosincrazii specific daneze, cum ar fi papusile-fantome care tin loc de lampi la Bankerat si mobila atat de comoda de la Det Gule Hus.
Danemarca poate fi vizitata in orice perioada a anului, fie si numai pentru a admira toate aceste "opere de arta" ale designerilor de interior, dar cei cu adevarat pasionati poate ca ar trebui sa mearga la Copenhaga in mai, la Zilele Designului si ale Arhitecturii (16-18 mai).
Singurul paradox e acela ca tocmai Centrul Danez de Design, cel mai mare muzeu de gen din tara, pare sa fie lasat in paragina. Singurele expozitii de aici sunt una de lampi si o alta de Leggo. Pentru o viziune mai buna asupra capitalei, plimbarile sunt cea mai buna solutie. Expozitia de cutite a lui Arne Jacobsen - care arata atat de futuristic in 1968 incat Stanley Kubrick a folosit-o si in "2001: A Space Odyssey" - poate fi vazuta la Centrul de Design. Dar, la fel de bine, la faimosul hotel Radisson SAS Royal, amenajat integral de Jacobsen, puteti manca folosind aceste cutite. Hotelul este recunoscut pentru scaunele sale "Leba