Muzeul National de Arta al Romaniei gazduieste, in Sufrageria Regala, timp de trei luni, peste 300 de bijuterii si obiecte de arta, provenite din 17 colectii, realizate intre anii 1940 si 2000 de faimosul creator elen Ilias Lalaounis.
Orfevru, bijutier, artist, designer si academician (de curand, este membru al celebrei Academie des Beaux Arts din Paris), Lalaounis are acum 88 de ani. Dintre care, peste 60 au fost daruiti minutiei de a imagina, cu uluitoare indrazneala, si de a construi, cu certificata maiestrie, propriul sau univers fabulos al bijuteriei.
Viziunea artistului grec e naucitoare prin amplitudinea si ambitiile ei titanice. O parte din colectiile expuse se inspira din istoria civilizatiei tarii sale (Paleolitic-Neolitic, Minoica-Miceniana, Ilion, Clasic-Elenistica, Bizantina) sau din motive si simboluri ale altor culturi (De la zidurile din Constantinopol la Turnul Londrei, Arabescuri, Soliman Magnificul si De la Luristan la Persepolis, Extremul Orient sau Amerindiana).
Alte sectiuni cuprind exponate sugerate de astronomie si biologie (Biosimboluri, Miscare in spatiu, Coregrafism), sustrase din universul vegetal (Flori de camp din Grecia) ori entomologic (Microcosm) sau chiar imaginate de desenele spontane ale copiilor (colectia Fantezii in argint).
"Fiecare piesa de bijuterie are povestea ei" - spune orfevrul ale carui creatii au fost purtate de-a lungul vremii, dincolo de trend, dar foarte aproape de inima, de femei celebre, precum Maria Callas, Jackie Onassis, Elizabeth Taylor sau Angela Molina.
Ilias Lalaounis este el insusi o poveste. De urmarit, cu sufletul la gura, prin Sufrageria Regala de la Palat. Expozitia de la Palat se intituleaza Tribut magnificentei. De ce ar pretinde ea tribut? Si in ce ar consta acesta? Vast program! Hefaistos, fiul lui Zeus si al Herei, da! a platit tribut. Era infirm, iar betesug