Evolutii
» Relatiile romano-ruse
In opinia lui Vasile Secares, romanii ar trebui sa fie "putin mai relaxati" in relatiile cu Rusia, pentru ca "teama de rusi, experienta istorica" nu se mai justifica, avand in vedere ca Romania este acum membra a structurilor euroatlantice. Din acest punct de vedere, argumenteaza Secares, "problemele de securitate ale Romaniei sunt rezolvate, de aceea nu ar mai trebui sa ne temem de rusi". Mai raman insa nerezolvate, subliniaza Michael Radu, chestiuni sensibile pentru Romania, cum ar fi problema tezaurului sau Republica Moldova. Expertul de la Institutul pentru Politica Externa din Philadelphia socoteste ca atat timp cat Romania nu va avea o atitudine "consecventa si consistenta la Moscova" si un ministru de Externe care sa fie sigur ca mandatul sau va dura mai mult de un an, "este foarte greu de prevazut cum vor evolua relatiile cu Rusia".
» Prima vizita a unui presedinte rus in Romania in perioada postdecembrista este ratata de diplomatia autohtona, dupa ce seful statului roman a sugerat deja ca nu doreste in contextul Summitului NATO discutii bilaterale cu omologul sau de la Kremlin.
» Vladimir Putin a venit la Bucuresti pentru a participa la discutiile Consiliului NATO-Rusia, dar vizita delegatiei moscovite nu are programate intalniri cu partea romana, poate si din cauza ca relatiile dintre cele doua tari sunt reci.
Vizita presedintelui rus vladimir Putin la Summitul NATO de la Bucuresti ar fi putut insemna pentru Romania un pas inainte in vederea imbunatatirii relatiilor cu Moscova, dar intalnirea Putin-Basescu pare imposibila sau, in orice caz, nepregatita de catre diplomatii romani. Vasile Secares, profesor de relatii internationale, considera ca este "un semnal urat" la adresa Bucurestiului faptul ca nu exista o intalnire protocolara intre Putin si Basescu. Din punctul sau