Administratorii Parcului Naţional Retezat prevăd că noua lege în lucru va permite vânătoarea în zonele protejate. Sursa: Ciprian Iancu
Proiectul noii legi a vânătorii stârneşte controverse între administratorii zonelor protejate şi asociaţiile de vânători. Administraţia Parcului Naţional Retezat (PNR), unul dintre cele mai importante din Europa, susţine însă că are informaţii conform cărora noua variantă a Legii vânătorii va permite iarăşi vânatul pe zonele până acum protejate.
Ameninţări cu presiuni
„Eu sunt aproape sigur că ne vom trezi cu o lege care să permită vânatul pe raza Parcului Naţional Retezat. O asemenea decizie ar provoca, în primul rând, un prejudiciu de imagine României. Turiştii străini care vin an de an în PNR şi vor da nas în nas cu vânătorii, precum şi organizaţiile internaţionale vor spune că, aici, nu s-a schimbat nimic în bine. O asemenea lege încalcă prevederile convenţiilor internaţionale semnate şi de România, referitoare la ariile protejate“, declară Zoran Acimov, directorul PNR.
Acesta adaugă că, în cazul în care previziunea sa pesimistă se va adeveri, organizaţiile neguvernamentale care activează în domeniul protecţ iei mediului îşi vor relua presiunile pentru a obţine interzicerea vânătorilor în ariile protejate. La insistenţa mai multor organizaţii neguvernamentale, în 2004, înainte de aderarea României la UE, executivul a efectuat o serie de modificări legislative, prin care vânătoarea în interiorul parcurilor naturale şi parcurilor naţionale era strict interzisă.
Anul trecut, parlamentul a aprobat şi a trimis spre promulgare un proiect de modificare a Legii vână torii, pe baza căruia să fie apoi permisă din nou intrarea vânătorilor pe teritoriile ariilor protejate. Preşedintele nu a promulgat însă proiectul, pe motiv că aceste partide de vânătoare ar avea un efect grav a