Adrian Majuru este un tanar istoric prezent in presa si in literatura de specialitate, preocuparile sale fiind legate de istoria urbanului. A coordonat seria Bucurestiul subteran si recent a demarat un alt proiect editorial cu Editura Caligraf. Este vorba de trei colectii noi: Biblioteca fantastica, Cartea de Antropologie si Istorii Urbane. Adrian Majuru a lansat anul trecut ideea infiintarii unui muzeu de antropologie urbana in Romania, adunand in echipa sa specialisti din variate domenii, inclusiv medicina legala. Acesta este motivul pentru care l-am invitat sa participe la un interviu legat de preocuparile sale recente.
- Sunteti unul dintre initiatorii proiectului de infiintare a muzeului de antropologie urbana. Ce isi propune sa faca un astfel de muzeu si de ce este necesara infiintarea lui?
- A urmari procesul continuu al devenirii umane, in conditii geografice variabile, unele favorabile, altele nefavorabile, a descrie si explica factorii de presiune si modelare umana, actiile si reactiile fiintelor umane in confruntarea cu realitatea, a urmari si analiza ce se petrece in decursul desfasurarii fenomenelor, a sti exact de la ce s-a pornit si la ce s-a ajuns, care au fost etapele prin care s-a trecut, a extrage unele ?momente? reprezentative din aceste desfasurari si ?a le ingheta? spre a le transforma in exponate de muzeu, iata cateva activitati de baza care intra in atributiile muzeului de antropologie urbana. Cat priveste necesitatea infiintarii unui astfel de muzeu, consideram ca este mare nevoie de sinteze asupra coordonatelor spatiului urban romanesc, dintr-o viziune nu doar descriptiva, ci deopotriva prescriptiva, in scopul evidentierii paralelismelor culturale cu Europa, a rezervelor de dezvoltare urbana, a deficientelor ce se cuvin cunoscute si studiate in vederea depasirii lor. Institutia trebuie sa ofere solutii de regenerare eco