Macedonia şi-a arătat deschis nemulţ umirea, ieri, după ce drumul său către NATO a fost oprit temporar de vetoul Greciei, în urma disputei pe tema numelui fostei republici iugoslave.
O invitaţie pentru aderare ar putea fi adresată Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM), imediat ce „o soluţie mutual acceptată“ va fi obţinută, a anunţat un comunicat al Alianţei. Acest lucru înseamnă că invitaţia va putea fi emisă de ambasadori, iar Skopje nu va fi nevoită să aştepte până la următorul summit. Grecia a obiectat la folosirea numelui „Macedonia“, totodată numele provinciei nordice elene, iar cele două ţări nu au reuşit nici până în ultimul moment să ajungă la un acord.
Ministrul de externe grec Dora Bakoyannis a declarat ieri că ţara sa doreşte ca FYROM să fie invitată să adere la NATO şi şi-a exprimat speranţa că o voinţă asemănătoare există şi la Skopje. „Grecia nu va impune niciun nume, acesta va fi rezultatul unui acord. Vrem o soluţie unde ambele popoare să fie învingătoare“, a precizat oficialul grec, care a apreciat că „logica iredentistă aparţine Balcanilor de ieri, şi nu celor de mâine“.
Ministrul de externe de la Skopje, Antonio Milososki, a apreciat că „Macedonia a fost pedepsită nu pentru ceea ce a făcut, ci pentru ceea ce este“. Coordonatorul NATO şi emisarul macedonean pentru negocierile cu Atena în problema numelui, Nikola Dimitrov, a declarat la rândul său pentru EVZ că Atena a încălcat acordul bilateral încheiat cu Skopje, care prevedea faptul că Grecia nu va bloca invitaţia la NATO, dacă Macedonia va folosi numele oficial FYROM.
Acesta a avertizat că mesajul transmis de NATO „încurajează forţele radicale din regiune“ şi că stabilitatea Balcanilor ar putea fi afectată. Dimitrov a precizat că Skopje va stabili în urmă toarele zile ce paşi va urma, inclusiv în privinţa negocierilor cu Grecia, dar c