» Specialistii in economie spun ca singurele sanse pentru dezvoltarea judetului sunt capitalurile straine si fondurile structurale.
» Surse din Guvern dau ca sigura realizarea unui combinat siderurgic in zona, o investitie de circa cinci miliarde de euro.
Vizita de doua zile a ministrului pentru IMM-uri, Ovidiu Silaghi, in judetul Constanta s-a incheiat ieri, dupa ce a fost lansat oficial ghidul solicitantului pentru fondul care priveste cresterea competitivitatii economice. Prefectul judetului, Danut Culetu, a precizat ca in Constanta au aparut deja firme cu renume national, dar a mai spus ca, dupa integrarea in Uniunea Europeana, ar trebui sa avem firme cu renume international. In cuvantul de deschidere adresat celor peste o suta de participanti, Dumitru Nancu, directorul Oficiului pentru IMM-uri si Cooperatie Constanta, a precizat ca judetul Constanta este primul in care se lanseaza acest ghid, dupa Bucuresti, subliniind astfel importanta acestuia. Ministrul le-a atras atentia insa celor dornici sa acceseze fonduri europene ca birocratia de la Bruxelles este excesiva, dar foarte eficienta, si ca trebuie sa urmeze "la virgula" proiectele. Acesta a dat exemplul unui investitor italian, care a incercat sa acceseze un fond, dar nu a primit banii pentru ca a uitat sa puna pe imobil o placuta in care sa se mentioneze ca proiectul a fost realizat cu fonduri structurale. "Avem certitudinea ca sectorul IMM va avea cel mai mare grad de absorbtie al fondurilor structurale, i-a incurajat acesta pe participanti. Demnitarul a raspuns si intrebarilor venite din sala, precizand ca daca au existat proiecte aprobate in 2007, dar nedecontate, plata lor se va face in 2008.
PERSPECTIVE
» Mii de locuri de munca
Una dintre investitiile date ca sigure pentru judetul Constanta este realizarea unui combinat siderurgic, in valoare de circa cinci m