Operatorii full-fare (traditionali) din Romania (ca Tarom, Air France sau Lufthansa) vand majoritatea biletelor prin intermediul agentiilor, in timp ce companiile low-cost utilizeaza platforma online ca principala modalitate de distributie.
„In Romania ponderea cea mai mare a clientilor nostri, in jur de 80 %, o reprezinta cei care cumpara biletele de la agentii de turism. Totusi, numarul de pasageri care apeleaza la serviciul online este in continua crestere (140 % fata de anul trecut ). Cu toate acestea, cifrele sunt relativ mici comparativ cu alte tari”, a declarat, pentru Wall Street, Lavinia Petruescu, Marketing, Pricing & Online Manager Lufthansa.
In Europa biletele vandute online de Lufthansa depasesc 50%, unul din principalii factori care influenteaza acest procent fiind gradul de pentrare mai ridicat al serviciilor de Internet in raport cu Romania.
Privind evolutia clientilor care au achizitionat bilete online in 2008, reprezentantii Tarom sustin ca ponderea acestora in vanzarile totale s-a apreciat cu 1.14 puncte procentuala, la 7,7% de la 5,57% in 2007, pentru anul in curs proportia acestora urmand sa atinga pragul de 10 procente.
„Astfel, impactul produs asupra activitatilor agentiilor este unul minor, tinand cont de ponderea relativ mica a vanzarilor online realizate de principalii operatori pe piata din Romania, in comparatie cu alte tari”, sustine Madalin Tudor, purtator de cuvant al companiei Tarom.
In timp ce companiile full–fare precum sunt Tarom sau Lufthansa investesc in strategiile de promovare online pentru a-si incuraja clientii sa utlizeze frecvent acest serviciu, operatorii low-cost se afla practic la polul opus, peste 70% dintre romani alegand sa isi achizitioneze biletele via Internet.
„Aproximativ 90% din clientii nostri isi fac rezervarile online in Romania, un procent doar putin mai s