Bechetul nu este doar unul dintre cele două porturi din judeţ. Mai nou, s-a transformat şi în oraşul „bulgăroaicelor“, maşini înmatriculate peste Dunăre. Aproape la fiecare autoturism cu număr de Dolj vezi altul cu număr de Bulgaria. Motivul e simplu. Pe lângă evitarea taxei auto, preţurile acestora sunt foarte atractive. Bechetul e raiul maşinilor cu număr de Bulgaria. Ai zice că vecinii noştri specializaţi în castraveţi
s-au mutat cu căţel şi purcel pe malul celălalt. Dar nu, cei de la volan sunt românaşi de-ai noştri, localnici, care au descoperit că e mult mai avantajos să dea o tură cu bacul pe Dunăre decât să umple bugetul lui Tăriceanu. În felul acesta scapă de taxa de primă înmatriculare şi se întorc cu maşini la preţuri mult mai mici decât cele de pe piaţa românească. Riscurile de care vorbeşte toată lumea, cum că te poţi trezi cu maşina luată din bătătură, par să nu existe decât la nivel de bârfă. Locuitorii din Bechet sunt liniştiţi. Ei ştiu ce au cumpărat şi de la cine, iar când îi întrebi dacă nu le e frică, se bat cu palma pe buzunar. „Am documente!“, spun ei.
Stăpân cu procură Pe Ovidiu Jianu l-am găsit în port, la Căpitănie. Este sigur că a făcut o afacere bună cumpărând un autoturism de la bulgari. „Am luat un Audi A4 cu 4.000 de euro, cu tot cu taxe şi documente. M-am dus într-un parc auto la Mizia. Erau maşini grămadă. I-am dat 100 de euro unei femei de 60 de ani, pe care o cunoşteam, şi am înmatriculat-o pe numele ei. Mi-a dat cartea de identitate a autoturismului, asigurarea, inspecţia tehnică şi o procură definitivă, prin care am dreptul să şi vând maşina dacă vreau“, a spus sigur pe el Jianu, în timp ce ne arăta procura. Conform documentului, acesta „poate să conducă autoturismul în ţară şi în străinătate“ şi are dreptul să o reprezinte pe proprietară în relaţia cu părţile terţe, cu autorităţile judiciare şi administrative, (..