Cotidianul "The Independent" propune in editia de vineri un ghid de termeni pentru o mai buna intelegere a crizei creditului ipotecar. Jurnalistii britanici explica, nu fara ironie, jargonul financiar si le recomanda cititorilor sa invete limba finantistilor pentru a intelege mai bine in viitor riscurile pe care si le asuma.
Multi dintre termenii acestui ghid par noi, in fapt sunt la fel de vechi ca banii si ca aroganta omeneasca, toti vor reaparea in viitor reinventati de fiecare data cu etichete chiar mai bombastice. Din pacate pentru noi - daca avem un fond de pensie, o ipoteca, un serviciu - vom avea de suferit din cauza greselilor facute de cativa, dar daca vom invata macar sa vorbim "pe limba lor", vom reusi sa intelegem cum am ajuns in aceasta situatie, noteaza ziarul britanic.
Problema creditelor a inceput sa ne domine vietile. Si asta desi nu am fost afectati inca. Sistemul financiar mondial este in haos. In SUA, creditul este din ce in ce mai greu de luat chiar si de catre cei care au un istoric financiar integru. Acolo unde acum cateva luni exista incredere sau cel mult nepasare, acum este pur si simplu teama.
In urma cu un an, Royal Bank of Scontland se simtea atat de increzatoare incat oferea un card de credit "gold" cu o limita de 10.000 de lire sterline unui caine rasa shinh-tzu, iar acum banca insasi gaseste cu greu surse pentru a se imprumuta.
Cu alte cuvinte, bancile chiar se tem sa se imprumute unele pe celelalte. Strang lichiditati pentru ca nu mai au siguranta ca isi vor primi banii inapoi. Nimeni nu stie cu siguranta care sunt dimensiunile pierderilor suferite din cauza creditelor ipotecare de pe piata americana.
Necunoasterea pierderilor nu tine de faptul ca bancile incearca sa-si mascheze problemele. In orice caz vei constata ca e din ce in ce mai greu sa iei un imprumut, iar compania la c