Mâncarea şi băutura românească au încântat timp de trei zile eurodeputaţii şi angajaţii Parlamentului Europei de la Bruxelles. Asta s-a întâmplat în cadrul expoziţiei „agRO România. Tradiţii şi Recunoaştere” organizată de câţiva europarlamentari, printre care şi Dragoş David, reprezentant PD-L Braşov. Cele peste 3.000 de persoane care au participat în perioada 31 martie - 2 aprilie la această expoziţie cu degustare de produse şi băuturi româneşti din holul Parlamentului European, au mâncat 180 de kilograme de brânzeturi (urdă sărată, brânză de burduf, caş afumat) şi 300 de kilograme de specialităţi din carne (jumări, ghiudem, slănină, pastramă de berbec, tobă, cârnaţi olteneşti, sarmale, mititei, ciorbă de perişoare şi mezeluri) şi au băut 700 de litri de vin (Fetească Neagră, Fetească Regală, Frâncuşă, Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Lacrima lui Ovidiu - vin licoros românesc, şi, bineînţeles, vinarsuri din trei denumiri de origine, Vinars de Târnave, Vinars de Murfatlar şi Vinars de Vrancea). Timp de două zile, la restaurantul Parlamentului au fost servite preparate româneşti, sarmalele fiind epuizate în mai puţin de o oră. Angajaţii din Parlament au mâncat 1.400 de sarmale, 120 de kilograme de mici şi 500 de litri de ciorbă de perişoare. „Am adus pentru expoziţie în jur de 180 de kilograme de brânzeturi, caş afumat, brânză de burduf şi în coajă de brad, urdă sărată şi telemea de oaie. Cea mai căutată a fost brânza de burduf, în 50 de minute am terminat 30 de kilograme”, a declarat Eugen Gonţea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Braşov. În plus, la degustări nu au lipsit cozonacii, covrigii, salamul de biscuiţi sau mierea ecologică. „Au întrebat de ce produsele nu intră pe piaţa europeană. Nu putem să comercializăm pentru că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu vrea să acorde derogare de la normele eur