Romania a platit anul trecut peste 7,5 miliarde de euro reprezentand rate si dobanzi in contul datoriei externe pe termen mediu si lung, care a depasit 37 miliarde de euro.
In ultimii sapte ani, soldul datoriei a urcat de 2,7 ori, in timp ce volumul platilor facute in contul acesteia s-a majorat de 2,5 ori. Numai in 2007, ratele si dobanzile au crescut cu circa 1,4 miliarde de euro fata de anul precedent, respectiv cu 800 mil. euro mai mult decat "factura" pe 2006.
Ianuarie 2008 a venit cu un serviciu al datoriei de 838 mil. euro, cu 33% peste media lunara din 2007. Soldul total al datoriei externe pe termen mediu si lung s-a majorat in acelasi interval cu 8,4 miliarde de euro.
Tendinta de crestere a volumului de rate si dobanzi s-ar putea accelera in conditiile in care ultimele luni din 2007 au adus o miscare de scumpire a finantarilor din afara, inclusiv a celor acordate in anii trecuti si al caror cost depindea de parametri legati de evolutia pietei financiare internationale. In contextul in care gigantii bancari continua sa anunte pierderi masive de pe urma crizei subprime, orice stire negativa privind climatul macroeconomic din Romania poate antrena cresterea primelor de risc la liniile de finantare sau chiar oprirea unora dintre acestea.
De fapt, mult mai periculoasa este tendinta de scumpire a finantarilor pe termen scurt, al caror volum a crescut exploziv in ultimul an. Conform estimarilor bancii centrale, soldul acestui tip de datorii se ridica la aproximativ 20 mld. euro la sfarsitul lui 2007, adica de zece ori mai mult decat in 2003.
Problema nu tine atat de cresterea costului, ci de posibile restrictionari ale accesului la refinantari, respectiv la reinnoirea liniilor de credit pe masura ce ajung la scadenta. Unele companii sau institutii de credit ar putea ajunge sa se confrunte cu imposibilitatea de a primi