Cinicii care spun ca presa este doar ceea ce apare pe verso-ul publicitatii sau pesimistii care afirma ca ziarele vor fi invinse de Google ori diversi bloggeri ar trebui sa vada stupul celor 3.500 de jurnalisti prezenti in aceste zile in Palatul Parlamentului.
Miercuri, ora 21,00. CNN, Reuters, AFP, Bloomberg, The Times, Izvestia, Pravda, New York Times, BBC, France Presse, Kathimerini, Associated Press, Xinhua sau La Stampa. Google nu e. Sunt telefoane mobile care zbarnaie, tacanit de tastatura, fasait de imprimante. Aici e linia intai a frontului pentru jurnalismul politic din intreaga lume. Oameni cu zeci de ani de jurnalism in spate sau tineri aspiranti trec prin mintile lor mesajele catre miliarde de cititori. Si aici se face politica mondiala, nu numai la dineul de la Palatul Cotroceni.
20-30 de care de reportaj sunt aliniate afara cu perspectiva catre cladirea imbracata in steaguri albastre de 20 de metri. "Bush y Putin, Sarkozy y Gordon Brown, Angela Merkel y Romano Prodi", toti vor veni maine aici, in Palatul din spatele meu, pentru a participa la un summit foarte, foarte important, se desluseste din speech-ul prezentatorului televiziunii spaniole TVE. Comenteaza un meci de fotbal sau summit-ul NATO? Cinci minute parca e in transa. Vorbeste neintrerupt, insufletit. Mai incolo, tipul de la BBC trebuie sa repete. A inceput cu Budapesta. Machiajul? Nici o problema. Vecinul de la o televiziune din Cehia are intr-o batista un burete cu care isi pudreaza fata. Mai incolo, un francez in varsta scoate discret din buzunar o pastila. Tensiunea e mare.
Inauntru, pe acordul asurzitoare de jazz, jurnalistii isi potolesc in graba foamea la un cocteil.
Intr-o incapere alaturata insa se dezbate viitorul securitatii unei natiuni tinere - Macedonia. Zeci de jurnalisti greci, macedoneni, dar si ai marilor agentii de presa internationale sunt la un brief