Sub coordonarea lui Giovanni Filoramo a aparut in Italia si incepe sa apara si in traducere romaneasca (la Editura Polirom, deocamdata doar primul volum, Religiile antice) o monumentala istorie a religiilor. Talmacirea apartine doamnelor Smaranda Scriitoru si Cornelia Dumitru.
Nascut in 1945, Giovanni Filoramo este profesor de istoria crestinismului la Facultatea de litere a Universitatii din Torino. La aceasta Istorie a religiilor - cel putin la acest prim volum - ii are colaboratori pe: Luigi Cagni, de la Institutul Universitar Oriental din Napoli; Enrico Campanile, de la Universitatea din Pisa; Hubert Cancik, de la Universitatea din Tubingen; Sergio Donadoni, de la Universitatea "La Sapienza" din Roma; Francesco Fedele, de la Universitatea "Federico II" din Napoli; Gherardo Gnoli, de la Universitatea "La Sapienza" din Roma; Franca Pecchioli Daddi, de la Universitatea din Florenta; Anna Maria Polvani, de la Universitatea din Florenta; Paolo Scarpi, de la Universitatea din Padova; Giulia Sfameni Gasparro, de la Universitatea din Messina; Mario Torelli, de la Universitatea din Perugia; Paolo Xella, de la Universitatea din Tubingen.
Toti autorii pleaca de la ideea ca orice istorie a religiilor este "un produs al timpului sau, caruia ii reflecta, alaturi de limite si slabiciuni, exigentele si cunostintele". Avand a alege intre a expune diferitele religii in mod riguros sub aspect cronologic si, pe de alta parte, a promova o imagine a intregului care sa evidentieze elementele de continuitate si permanenta, autorii au decis pentru al doilea criteriu.
"In ceea ce priveste firul rosu care leaga prezentarea diferitelor traditii, am preferat sa recurgem la ordinea consacrata, ce porneste de la prezentarea datelor pe care le detinem privind preistoria, parcurge intregul tablou al religiilor antice (vol.I), abordeaza cele trei religii abrahamice - iudai