» Consiliul NATO
a decis ieri sa-si asume crearea unui scut antiracheta pentru statele care nu sunt protejate de scutul american, astfel incat toate statele, inclusiv Romania, sa fie aparate la fel.
Secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, a afirmat ca statele membe NATO au ajuns la concluzia ca in privinta apararii antiracheta exista o amenintare, iar toate statele aliate trebuie sa respecte principiul indivizibilitatii. Oficialul NATO a adaugat ca va fi facuta o analiza la nivelul Aliantei pentru amplasarea unui scut antiracheta care sa acopere si zonele neprotejate, acestea fiind Romania, Grecia, Bulgaria si Turcia, precizand ca tema va fi analizata la Summitul NATO din 2009.
Intrebat cine va plati in conditiile in care doar patru state membre NATO nu sunt protejate, Scheffer a aratat ca discutiile nu sunt inca in faza in care sa fie dezbatuta partea financiara. Tema scutului antiracheta a figurat pe agenda Summitului NATO, partea romana fiind interesata in ajungerea unui consens in conditiile in care teritoriul nu este protejat de scutul american. "Consiliul a hotarat ca sistemul de aparare antiracheta sa aiba o acoperire cuprinzatoare a intregului teritoriu al NATO, iar NATO isi asuma crearea unui scut antiracheta complementar pentru statele care nu sunt protejate de scutul american", a afirmat presedintele Basescu.
Fostul ambasador al SUA la Bucuresti, fost consilier pe securitate al presedintelui american, J.D. Crouch a afirmat ca Romania poate fi aparata de sisteme antiracheta mobile si ca ar trebui sa discute acest subiect atat in mod direct cu Washingtonul, cat si in cadrul NATO, deoarece amenintarile la adresa Romaniei sunt cu raza scurta. Crouch s-a aratat increzator ca la intalnirea de la Soci presedintii Vladimir Putin si George W. Bush vor ajunge la un acord-cadru de colaborare in apararea antiracheta