Statele aflate la extremitatile Uniunii Europene, ca de exemplu Romania in est si Islanda in vest, ale caror economii depind intr-o foarte mare masura de investitiile straine, au decis majorarea ratelor dobanzii de referinta.
Prin majorarea dobanzilor se incearca stoparea cresterii inflatiei si aprecierea monedelor nationale in comparatie cu cea europeana, in conditiile in care pe pietele financiare apar tot mai multe intrebari cu privire la posibilitatea ca aceste tari sa nu mai poata sustine cresterea economica bazata pe imprumuturi, scrie The Wall Street Journal.
Romania a decis majorarea dobanzii de referinta la 9,5%, in principal pentru a sustine aprecierea leului fata de euro. Decizia de majorare a venit la doar o zi dupa ce banca centrala a Islandei a anuntat o majorare a ratei dobanzii de referinta cu 1,25%, la nivelul de 15%. Moneda nationala islandeza, coroana, s-a depreciat constant fata de euro in ultima perioada. La fel au procedat si bancile centrale ale Poloniei si Ungariei.
Decizia statelor europene de majorare a ratelor dobanzii contrasteaza cu politica monetara adoptata de Statele Unite, Fed luand hotararea de a micsora ratele dobanzilor pentru a putea face fata crizei financiare cauzate de prabusirea pietei creditelor ipotecare subprime, precum si de a evita o eventuala recesiune economica.
In ciuda riscului de incetinire a ritmului de crestere economica, tot mai multe state fost comuniste din estul Europei, precum si din alte regiuni, ca Turcia de exemplu, au nevoie de o rata a dobanzii ridicata pentru a atrage cat mai multe investitii straine, dar si credite in moneda straina. Atragerea de lichiditati din exterior este necesara pentru diminuarea deficitului de cont curent, indicator care exprima diferenta dintre intrarile de capital prin comert, investitii si servicii si iesirile de capital dintr-o economie nat