Zambetele de la Bucuresti au salvat aparentele, dar din punct de vedere politic, summitul NATO de la Bucuresti a fost un fiasco, pentru ca Alianta nu si-a rezolvat diviziunile si criza de identitate cu care se confrunta, comenteaza revista germana Der Spiegel, preluata de NewsIn.
Cei aproximativ 40 de sefi de stat si de guvern, nenumaratii ministri de externe si ai apararii, aproximativ 3.000 de consilieri, secretari si alti oficiali, au fost numai zambete in timpul summitului desfasurat pe parcursul a trei zile la Bucuresti.
Cel putin, mult temuta disputa intre aliati a fost evitata. Iar visul presedintelui american in ultimul sau an de mandat, de a vedea cea mai puternica alianta militara din lume extinsa, s-a indeplinit - macar partial. Croatia si Albania se pot strecura acum sub patura securitatii NATO. Iar Macedonia ar trebuie sa poata sa li se alature imediat ce isi va rezolva disputa bizara in legatura cu numele, pe care o are cu Grecia invecinata.
Dar cam asta a fost totul, mai scrie Der Spiegel. Toate deciziile importante au fost amanate - din nou. Aliatii nici macar nu au indraznit sa inceapa discutiile urgente despre strategii si planuri. Le-a fost teama ca facand acest lucru nu vor mai putea ascunde diviziunile adanci care afecteaza alianta militara. Vechiul inamic comun - o Europa de Est dominata de sovietici - a disparut. Iar NATO nu a reusit deocamdata sa ajunga la un acord privind un nou inamic. Va deveni organizatia politistul lumii sau trebuie sa ramana un pact de autoaparare?
Disputa in legatura cu membrii noi, negocierile asupra declaratiilor finale si formularile goale nu pot ascunde adevaratul vid din inima aliantei, care se extinde fara incetare. In loc sa vorbeasca despre extindere, NATO ar trebui sa se concentreze pe gasirea unui nou concept, a unei justificari pentru existenta sa, a unei viziuni care s