• CE BEM, CE MÂNCĂM
Produsul analizat este o supă cremă pe bază de linte sub formă de pudră reconstituibilă, relativ echilibrată nutriţional. Produsul ar fi avut o calitate nutriţională foarte bună dacă nu s-ar fi adăugat E 621, grăsimi hidrogenate, E 150d, care pot avea efecte adverse asupra persoanelor sensibile •CE BEM, CE MÂNCĂM•
Supa cremă de linte Mammita are în compoziţie “ingrediente în stare deshidratată: făină de grâu, linte preparată 18%, feculă, sare iodată, aditivi organoleptizant pentru gust şi miros: E 621 glutamat monosodic, făină din linte, 6,1%, grăsime vegetală hidrogenată, lactoză, usturoi, zahăr, orez, extract de drojdie, hidrolizat de proteină vegetală, amestec de condimente, colorant E 150d caramel sulfit de amoniu, măghiran, emulgator E 471 mono şi digliceride ale acizilor graşi”. Valorile nutriţionale sunt energie: 1.295 kj/ 307 kcal, proteine 10,8 g, zaharuri 52 g, grăsimi 6,2 g.
ANALIZĂ. Produsul analizat este o supă cremă pe bază de linte sub formă de pudră reconstituibilă, relativ echilibrată nutriţional. Produsul ar fi avut o calitate nutriţională foarte bună dacă nu s-ar fi adăugat E 621, grăsimi hidrogenate, E 150d, care pot avea efecte adverse asupra persoanelor sensibile, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Produsul conţine surse ascunse de sodiu, zaharoză (cu index glicemic foarte ridicat), lactoză, gluten. Producătorul nu specifică dacă valorile nutriţionale se referă la pudră sau la supa reconstituită.
CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare, celor sensibili la aditivii alimentari utilizaţi. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Cei cu intoleranţă la lactoză vor testa în prealabil produsul. Supa este in