» "Nu au fost progrese uimitoare", dar reuniunea NATO-Rusia s-a incheiat cu "teme pentru acasa", a apreciat secretarul general al Aliantei.
» "Nu am depasit unele limite (...) Cooperarea va depinde de modul in care NATO va tine cont de interesele ruse", a declarat presedintele Rusiei.
Pregatindu-si cu grija intrarea (cu suspans "vine sau nu vine" extins de la prezenta la Bucuresti pana la participarea la conferinta de presa de dupa Consiliul NATO-Rusia), Vladimir Putin a acaparat centrul scenei ieri si, cu atat mai mult cu cat a sustinut ultima conferinta de presa din cele aproape trei zile de convorbiri la varf, a dat impresia ca a tras concluziile nu doar ale reuniunii NATO-Rusia, ci ale intreg Summitului NATO de la Bucuresti. Astfel, mitul ca el ar fi "eminenta cenusie" a unor decizii luate in unele cancelarii occidentale sau balcanice a fost intarit.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a salutat "spiritul pozitiv, deschis" al discutiilor dintre Aliati si liderul de la Kremlin, subliniind in acelasi timp ca este pentru prima data cand Vladimir Putin participa la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, dupa Roma, cand a fost creat acest for de cooperare. De Hoop Scheffer a pus accentul pe aspectele pozitive, cum ar fi cooperarea in Afganistan, concretizata prin semnarea unui acord de tranzit terestru prin Rusia al materialelor neletale destinate trupelor coalitiei din Afganistan, implicarea Rusiei in proiecte de combatere a traficului de droguri sau in lupta impotriva terorismului.
Vladimir Putin a avut insa un ton mult mai dur, caracterizand de exemplu politica NATO drept "expansionista" si sustinand ca Alianta nu a raspuns pe masura asteptarilor la o serie de initiative "unilaterale" ale Rusiei privind reducerea arsenalului militar si a prezentei in state si regiuni (intre care a mentionat Transnistri