Comisia Europeană (CE) a dat o serie de directive cu privire la conţinutul etichetelor alimentelor, subiect care a iscat o serie de polemici în rândul producătorilor din întreaga lume.
Comisia Europeană (CE) a dat o serie de directive cu privire la conţinutul etichetelor alimentelor, subiect care a iscat o serie de polemici în rândul producătorilor din întreaga lume.
Până acum se ştia că în mod obligatoriu pe etichete trebuie să se regăsească numele producătorului, lista cu ingrediente, data la care a fost fabricat produsul şi cea la care expiră şi toate condiţiile speciale care trebuie ştiute de consumatori. În afară de acestea, există anumite reguli speciale în ceea ce priveşte produsele din carne şi alte legi cu privire la anumite produse şi substanţe (carne de vită, peşte, ciocolată, mâncare dietetică, suplimente alimentare şi alimente fortificante). În momentul de faţă, legislaţia cu privire la nutriţie este facultativă, dar devine obligatorie când este sesizată o plângere legată de sănătate sau cu privire la nutriţie, legată de prezentarea sau promovarea alimentelor sau când vitaminele sau mineralele sunt adăugate în mod voluntar în produse.
PRECIZĂRI. Noul regulament prevede ca informaţiile nutriţionale care se găsesc pe partea din faţă a produsului să fie obligatorii pentru aproape toate produsele procesate preambalate. Acestea trebuie să se găsească pe produsele energizante, cu grăsimi, cu grăsimi saturate, carbohidraţi, cu anumite specificaţii referitoare la conţinut. Operatorii economici pot alege să pună aceste informaţii pe partea din faţă a produsului, atât timp cât nu afectează vizibilitatea şi legitimitatea acestuia. De asemenea, informaţiile furnizate trebuie să conţină orice precizare cu privire la problemele de sănătate ce pot apărea în urma consumului produsului respectiv. Tot conform noulu