Putin, recunoscut ca învingător într-o confruntare cu o Alianţă în care Washingtonul a fost „trădat“ de principalii săi aliaţi europeni. Sursa: Reuters
1 /.
Rezultatele celui mai mare summit din istoria de 59 de ani a Alianţei Nord-Atlantice este disecat de majoritatea ziarelor occidentale şi ruseşti, concluzia unanimă fiind că relaţia NATO cu Rusia lui Putin a dominat agenda lucrărilor şi a influenţat în mare măsură concluziile reuniunii. Fără a-i împărţi pe participanţii la evenimentul internaţional în învingători şi învinşi, este inevitabil de consemnat că o parte dintre obiectivele importante propuse de Washington şi susţinute de fostele state comuniste nu şi-au găsit concretizarea în urma summitului.
Deocamdată, Rusia pare învingătoare în această confruntare critică cu o Alianţă în expansiune, însă verdictul în privinţa Ucrainei şi Georgiei este doar o amânare. În ce măsură cooperarea oferită Moscovei de Washington în programul de apărare antibalistică satisface pretenţiile lui Putin se va vedea abia la sfârşitul săptămânii, când liderul de la Kremlin se va întâlni cu George W. Bush la Soci.
Primul secretar general din istoria NATO, Lordul Ismay, spunea, acum o jumătate de secol, că scopul Alianţei este de a-i „ţine pe americani înăuntru, pe ruşi în afară şi pe germani sub control“, comentează DPA. Noua provocare a Alianţei în summitul de la Bucureşti a fost să decidă dacă să-i menţină pe ruşi în afară sau să-i facă prietenoşi. Este limpede că, deocamdată, aliaţii au optat pentru a doua variantă.
ÎNGRIJORARE
Rusia ar fi vrut o victorie pe termen lung
Victoria rusă în cadrul Consiliului Rusia-NATO de la Bucureşti este doar aparentă, având în vedere că Georgia şi Ucraina au obţinut promisiunea că vor fi primite în Alianţă în viitor, comentează cotidianul rus „Kommersan