Salariile muncitorilor reprezintă 30% din costul unui metru pătrat construit
Preţurile la ciment, adezivi ş.a. vor creşte, în medie, cu 20% anul acesta
Valul de majorări cuprinde piaţa cimentului, care s-a scumpit deja cu circa 12%, fier betonul şi marea majoritate a materialelor, de la ţigle la adezivi de interior. Scumpirile continuă astfel trendul de anul trecut, când cimentul, de exemplu, a fost cu 10% mai scump decât în 2006.
Cel mai recent anunţ privind creşterea preţului la materiale a venit din partea Celco, unul dintre cei mai mari producători locali de BCA, care va creşte preţul de livrare cu circa 10%.
"Factori precum creşterea costurilor materiilor prime, a combustibililor şi a energiei pot influenţa în următoarea perioadă şi preţul BCA-ului, mortarelor sau adezivilor. Pentru 2008, Celco previzionează o creştere a preţurilor produselor sale cu aproximativ 10% faţă de anul 2007, ca o consecinţă a factorilor menţionaţi mai sus", a declarat pentru Mediafax Irina Odor, director de marketing Celco.
Patronatele din construcţii estimează că preţul materialelor de construcţii se va majora cu până la 20% numai în primele şase luni ale acestui an, principalele motive fiind scumpirea carburanţilor şi a curentului electric până la un nivel de circa 800 de euro pe metru pătrat, potrivit estimărilor Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).
Materialele – 60% din costul construcţiei
Din preţul final al unui metru pătrat construit materialele de construcţie şi instalaţiile reprezintă 60%. Astfel, la o scumpire generalizată a materialelor de construcţii cu 20%, majorarea directă a preţului este de 12% pentru fiecare metru pătrat construit. La cei 60% se adaugă 30% care reprezintă cheltuielile cu forţa de muncă în costul final. Anul trecut salariile din construcţii au crescut cu 40%-80%, în special datorită crizei