Folosirea colorantilor artificiali in produsele alimentare ar putea fi interzisa in Marea Britanie, dupa ce o echipa de cercetatori a analizat efectul acestora asupra comportamentului copiilor. Printre simptomele sesizate de acestia se numara depresia si accesele de furie.
Cercetatorii Universitatii Southampton au studiat efectul a 7 aditivi alimentari si au ajuns la concluzia ca inteligenta copiiilor este cu atat mai afectata cu cat creste cantitatea de E-uri pe care acestia il consuma. Dupa ce au demonstrat aceasta corelatie, reprezentantii Agentiei pentru Siguranta Alimentara (FSA) din SUA au recomandat inlaturarea din produsele alimentare a 6 dintre acesti aditivi, conform independent.co.uk.
Desi decizia nu are caracter obligatoriu, reprezentand doar o recomandare, se asteapta ca producatorii sa inlocuiasca E-urile, pe cat posibil, cu o alternativa naturala. In urma acestui studiu, unii producatori de dulciuri au cazut de comun acord sa inlature colorantii suspecti din produsele lor.
Inca din 1970 se discuta efectul E-urilor asupra comportamentului, insa dezbaterile s-au intensificat dupa ce acest studiu a fost publicat in luna septembrie a anului trecut. Acesta a concluzionat ca cei 7 aditivi, printre care "sunset yellow" (E110), folosit in special in sucuri si dulciuri, precum si tartrazina (E102), provoaca accese de furie in randul copiilor.
Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara - studiul nu este relevant
FSA, care a comandat studiul in valoare de 750.000 de lire sterline, a fost criticata de gruparile preocupate de sanatatea publica deoarece nu a reusit sa obtina interzicerea totala a acestor aditivi.
FSA a incercat sa poarte discutii cu producatorii, pentru a vedea daca acestia sunt de acord sa inlature aditivii si a asteptat un raspuns din partea Agentiei Europene pentru Siguranta Ali