Vârsta
Pe baza cresterii diferitelor tesuturi, a proportiei acestora în sporul de crestere în greutate, în cadrul vârstei tineretului porcin supus cresterii si îngrasarii se pot distinge trei perioade:
Perioada I de la nastere si pâna la vârsta de 6-7 luni se caracterizeaza printr-o crestere intensa a tesutului osos si cel muscular si o crestere redusa a tesutului adipos.
Perioada a II-a, care dureaza de la 6-7 luni si pâna la 12 luni si se caracterizeaza prin depuneri echilibrate în carcasa de tesut muscular si adipos.
Perioada a III-a, care începe dupa vârsta de 12 luni si se caracterizeaza prin depuneri masive de grasime si reduse de carne.
În functie de aceste trei perioade de vârsta se pot distinge si cele trei tipuri de îngrasare:
• îngrasarea precoce sau timpurie pentru carne, la care sacrificarea tineretului porcin se face pâna la vârsta de 6-7 luni si o greutate medie de 100-110 kg.
• îngrasarea semiprecoce sau mixta pentru carne si grasime, la care sacrificarea tineretului se face la vârsta de pâna la 12 luni si o greutate medie de 140-160 kg.
• îngrasarea tardiva sau pentru grasime, presupune sacrificarea tineretului porcin la vârste de peste 12 luni si greutate de peste 160 kg.
Pentru a putea obtine carcase de calitate cu peste 55 % carne se impune sacrificarea la vârsta de pâna la 7 luni si o greutate de 100-110 kg.
Rasa
Porcinele din rasele ameliorate, în directia productiei de carne ( Landrace, Marele alb, Duroc Hampshire, Pietrain) precum si diferiti hibrizi dintre aceste rase, realizeaza sporuri medii zilnice în perioada de crestere si îngrasare de 800-1000 g, consumuri specifice reduse de 2,8-3,2 U.N. si o proportie ridicata de carne în carcasa de peste 55-60%.
Rase cu un grad de ameliorare mai redus, sau specializate în directia productiei mixte sau grasime (Bazna, Alb de Banat, Mang