"Intr-o ierarhie, fiecare salariat are tendinta de urca pana la nivelul sau de incompetenta". Cariera politica a lui Adrian Cioroianu este perfect subsumata acestei ziceri, cunoscuta sub numele de principiul lui Peter. Ministrul de Externe al Romaniei a reusit sa atinga un penibil greu de egalat, dar inca nu pare multumit si pare ca vrea sa se autodepaseasca de cate ori are ocazia.
Summit-ul NATO i-a dat aceasta ocazie, in pofida eforturilor generale, chiar declarate, de a-l tine cat mai in umbra si de a-l proteja astfel de noi gafe monumentale. Adrian Cioroianu a fost mai mult absent pentru ca nimeni nu-l voia prin preajma. Dorinta expresa lui George Bush de a fi primit pe aeroport de altcineva, in pofida uzantelor, spune totul.
Cand totusi s-a strecurat la o dezbatere, daca e sa-l credem pe Mircea Geoana, s-a facut de ras fie prin tacerea ignoranta, fie prin platitutdinile debitate. Tot potrivit presedintelui PSD, impresia generala a fost foarte proasta. Norica Nicolai a recunoscut pana la urma ca ascunderea lui Cioroianu in perioada reuniunii a fost un lucru bun. Exista informatii ca premierul ar cauta deja alt titular pentru Externe. Dorindu-se spiritual, ministrul insusi si-a pus diagnosticul fara sa vrea: "Logodnica mea a fost mai vizibila decat mine la summit".
Adrian Cioroianu are asadar toate sansele sa-si incheie cat de curand o scurta si lamentabila cariera diplomatica, devenind una dintre cele mai mari dezamagiri ale ultimilor ani.
Dezamagire, din gafa in gafa
Tanarul istoric, prezentabil si spiritual, s-a remarcat odata cu scandalul manualelor alternative, in 1999. Facea parte din tabara blamatilor reformisti, insa s-a facut repede simpatic, a convins, devenind apoi istoricul preferat al presei, mai ales audiovizuale.
Parea competent, echilibrat si deschis, iar CV-ul sau, incarcat cu prestigioas