Topirea gheţarilor şi accesul mai uşor la uriaşele zăcăminte de gaze şi petrol de sub calotele polare au declanşat lupta pentru teritoriile albe. Pe măsură ce porţiuni uriaşe din calotele Topirea gheţarilor şi accesul mai uşor la uriaşele zăcăminte de gaze şi petrol de sub calotele polare au declanşat lupta pentru teritoriile albe.
Pe măsură ce porţiuni uriaşe din calotele polare se topesc văzând cu ochii, uriaşe zăcăminte de gaze naturale şi petrol aflate sub fundul oceanelor de la Poli devin pentru prima oară accesibile şi creează dispute teritoriale acerbe, relatează „The Guardian". Paradoxul face astfel ca încălzirea globală, provocată în principal de uzul combustibililor fosili, să creeze o nouă sursă de zăcăminte cu efecte negative asupra mediului.
Pentru a ajunge în satul inuit Tuktoyaktuk, din extremul nord al Canadei, trebuie să zbori cu avionul până la Inuvik, un orăşel de 4.000 de suflete din interiorul Cercului Arctic. Apoi trebuie să parcurgi un traseu dificil, de-a lungul unui râu îngheţat, apoi prin Oceanul Arctic. În imensitatea albă, zeci de nave industriale zac înţepenite în gheaţă, abandonate temporar până la începerea sezonului de vară.
Localitatea izolată de la marginea hărţii, unde temperaturile scad iarna la sub 40 de grade Celsius, este citată foarte rar în presa canadiană şi pare a fi complet uitată de lume. Acest lucru a fost adevărat, însă până nu demult...
Goana după aurul negru
Armata canadiană şi-a părăsit avanpostul de la Inuvik cu ani în urmă, după încheierea Războiului Rece. A revenit însă recent, ocupând o clădire masivă din apropierea aeroportului. Armata a pus din nou în funcţiune staţiile de avertisment care, în anii ’50, erau folosite pentru a monitoriza rachetele sovietice. Mişcări similare au avut loc pe tot cuprinsul Oceanului Arctic, din Rusia şi până în Groenlanda sau A