A străbătut ţara-n lung şi-n lat. Din 12 luni ale anului, 11 erau de turneu. Lucreţia Ciobanu povesteşte: “Turneele ajunseseră un mod de existenţă. Ştiu că am făcut foarte multe turnee, ani în şir, 15 ani..."
A străbătut ţara-n lung şi-n lat. Din 12 luni ale anului, 11 erau de turneu.
Lucreţia Ciobanu povesteşte: “Turneele ajunseseră un mod de existenţă. Ştiu că am făcut foarte multe turnee, ani în şir, 15 ani. Cu Ana Pacatiuş, Achim Nica; n-am văzut atâtea săli pline, de când m-a făcut mama! Când nu mai puteau sta în sală, în picioare, se urcau pe pervazul geamurilor şi se ţineau de foraibărele acelea din metal, ca să vadă să audă un crâmpei de doină, de la Achim Nica, de la Ani, de la mine. Era esenţa cântecului românesc, doina. Ele au rămas în arhivă, nu se mai transmit ca în trecut. Păcat... “
LA REVISTĂ.“Stroe, după ce a ieşit la pensie de la «Savoy» şi-a dat seama că mă poate folosi foarte bine la Revistă. Avea o trupă mică şi am bătut ţara cu ea, 300 de spectacole: Alla Baianova, Mihaela Cotaru, Zizi Şerban, Ligia Platon, eu... A fost foarte frumos. Am şi acum contracte din care, din 12 luni ale anului, 11 le-am avut de turneu. Asta a fost pentru mine o relaxare. Făceam nişte scenete comice, lucrate foarte frumos. În perioada anilor ’70-’74 am fost într-un turneu, cu Stroe, în Canada, cu muzică populară. A fost un succes mare. Românii sunt la mii de mile distanţă unii de alţii. Nu poţi să-i aduni pe toţi. În Canada, la un moment dat am avut două săli şi jumătate de spectatori, într-o zonă în care trăiesc foarte mulţi evrei. Stroe era tare iubit de aceştia”.
FĂRĂ PENSIE. “Erau 16 formaţii artistice în ţară care făceau planul datorită artiştilor: Lucreţia Ciobanu, Maria Tănase, Ioana Radu, Dan Moisescu, Maria Lătăreţu. Eram nelipsiţi din turnee. Se asigurau salariile, dar şi p