Dramaturgul îşi lansează mâine un volum de piese scurte despre exil şi moartea iubirii.
Scriitorul Matei Vişniec, care locuieşte în Franţa, va fi prezent astăzi, de la ora 11.00, în incinta barului Hotelului Ramada-Majestic, din Bucureşti, la audiţia cu public a premierei „Angajare de clovn“, un spectacol radiofonic cu Mircea Albulescu, în regia lui Gavriil Pinte. Textul, care a luat Premiul Uniter, pentru cea mai bună piesă românească a anului 1991, vorbeş te despre falsele noastre strategii de supravieţuire.
Marţi, de la ora 18.00, scriitorul va fi prezent la Teatrul de Comedie, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti, festCo, unde-şi va lansa volumul de piese scurte, „Imaginează-ţi că eşti Dumnezeu“, apărut la Editura Paralela 45. Cartea este structurată în jurul a trei mari teme legate de dezrădăcinare, moarte şi eşecul iubirii într-un cuplu fără Dumnezeu. Cele trei teme, de o iremediabilă nostalgie şi tristeţe, se întâlnesc în secţiunile: „Frontiere“ (cu „Welcome America!“), „Agorafobii“ şi „Deşert“, unde atinge, printr-o poetică dureroasă, mereu actuala temă a singurătăţii în doi. Volumul se încheie, prin descrierea răstignirii, în „Nu mă durea nimic şi aşteptam să mor“.
EVZ: Cum e să-ţi imaginezi să fii Dumnezeu?
Matei Vişniec: Titlul volumului meu, „Imaginează-ţi că eşti Dumnezeu“, este de fapt replica unui personaj, un „sniper“ mai bătrân care îl învaţă pe un „sniper“ mai tânăr cum să ucidă. Nu întâmplător l-am pus pe acest personaj să spună această replică. Trăim într-o lume în care dictatori macabri au trimis la moarte milioane de oameni. Probabil că în adâcul lor s-au crezut la fel de puternici precum Dumnezeu. Cineva care are putere de viaţă şi de moarte asupra unui om, se crede uneori Dumnezeu… Această boală este cunoscută încă din antichitate, i se spune „hybris“. Dorinţa omului de a se măsura cu zeii a cr