Sistemul bancar din Romania a fost incadrat in categoria de risc mare in raportul agentiei de rating Fitch referitor riscurile sistemice care vizeaza sectorul bancar, "Bank Systemic Risc Report". Sistemul bancar romanesc a fost, astfel, retrogradat de la categoria risc moderat la cea de risc mare din cauza cresterii prea rapide a creditarii si volatilitatii mari a cursului de schimb.
"Avansul creditarii in Romania a depasit, de ceva timp, limita de viteza, si retrogradarea in a treia categorie de risc macroprudential (MPI) a fost grabita de aprecierea monedei nationale in prima parte a anului 2007 si, dupa ce aceasta tendinta a fost inversata in a doua jumatate a anului trecut, de accelerarea inflatiei", au aratat analistii Fitch.
Romania a fost inclusa in clasa de risc 3 in functie de indicatorul macroecomic care evalueaza potentialele riscuri sistemice, care pot aparea din trei cauze: cresterea rapida a creditarii bancare, cresterea artificiale a valorii activelor si/sau volatilitatea cursului de schimb. Indicatorul Fitch MPI (MacroPrudential Indicator) evalueaza vulnerabilitatea sistemelor bancare, pe o scala de la "1", pentru un nivel scazut de risc, la "3", pentru un nivel mare de risc.
"Volatilitatea cursului de schimb este un risc pentru stabilitatea economiei si a sistemului financiar din Romania, mai ales avand in vedere ca 55% din imprumuturi sunt in moneda straina", a precizat raportul Fitch.
Totodata, Romania este incadrata in categoria D (slab) din punctul de vedere al stabilitatii sistemului bancar, in conditiile in care indicatorul privind stabilitatea BSI (Bank Systemic Indicator) include cinci categorii, de la A la E. Calificativul D este "tipic pentru tarile emergente cu sisteme bancare relativ mici si nedezvoltate, cu risc mare". Rata de crestere a creditului se stabilizeaza in Romania, mai noteaza acelas