Moment istoric si trist luni la Paris. Oficialii francezi au stins in premiera flacara olimpica din cauza protestelor demonstrantilor protibetani la adresa politicii autoritatilor chineze. "Flacara olimpica, stinsa si evacuata", titreaza dramatic Le Figaro.
Purtatorul tortei a fost urcat rapid intr-un autobuz. Dupa doar cateva minute flacara a fost reaprinsa. Insa momentul stingerii ei a ramas si este unul fara precedent in istoria Jocurilor Olimpice. Simbolul sportului olimpic si al pacii a fost stins din cauza unor violente manifestari politice.
Flacara ar fi trebuit sa aprinda spiritul sportiv, in schimb a incins nervii sustinatorilor calugarilor tibetani, care atrag atentia asupra flagrantei incalcari a drepturilor omului din China. Tibetanii sunt discriminati, arestati, batuti si chinuiti de fortele de ordine si Guvernul chinez. Voci din toata lumea au cerut ca delegatiile statelor occidentale sa boicoteze Jocurile Olimpice, pana acum niciun stat nu a anuntat ca va face asa ceva.
Umbra Tibetului asupra Chinei
Dupa ce sambata seara a fost primita la Londra cu proteste, activistii pro-Tibetului agatand un banner pe podul Westminster cu inscriptia "O singura lume, un singur vis, eliberati Tibetul!", torta olimpica a ajuns luni in capitala Frantei.
Aici, zeci de manifestanti s-au strans, luni dimineata, in piata Trocadero. Ei au afisat un banner cu lungimea de 15 metri, pe care se putea citi mesajul "Pentru un Tibet liber".
Cu sute de politisti desfasurati pe strazile Parisului pentru a preintampina eventualele incidente, flacara trebuia sa fie purtata de la Turnul Eiffel, pe bulevardul Champs-Elysees iar apoi catre raul Sena, pana la un stadion.
Insa din cauza protestelor care riscau sa degenereze, ea a fost stinsa, iar torta urcata intr-un autobuz.
De ce strigam pentru