Intreprinderile mici si mijlocii au primit unda verde pentru a obtine finantare europeana pentru proiecte mari de investitii intre 250.000 de euro si 1,5 milioane de euro, in limita unui buget de 31,6 milioane de euro si a unui termen de trei luni de zile
Incepand cu 1 aprilie, IMM-urile au la dispozitie trei luni pentru a depune cererile de finantare in cadrul Programului operational sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, axa prioritara 1, urmand ca la sfarsitul lui iulie sa fie anuntate proiectele castigatoare. Finantarea se va face in functie de punctajul obtinut de fiecare proiect dupa ce acestea vor fi evaluate de o comisie specializata. O intreprindere poate depune in cadrul aceluiasi apel maximum un proiect.
De ajutorul financiar nerambursabil beneficiaza intreprinderile mici care au intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane de euro si intreprinderi mijlocii care au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro la cursul euro din data de 31 decembrie 2007.
IMM-ul care solicita finantare trebuie sa isi desfasoare activitatea in Romania, sa aiba codul CAEN aferent proiectului pentru care solicita finantare nerambursabila inscris in certificatul constatator si sa fie infiintate in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, sau al Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.
Microintreprinderile, organizatiile guvernamentale, persoanele fizice, persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale nu pot depune cereri de proiecte si deci nu pot obtine finantare in cadrul acestei operatiuni.
Dar pentru ce operatiuni pot IMM-urile