Toate activele ale Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie de stat, cele mai mari complexuri energetice, Turceni si Rovinari, plus tot ce a mai ramas neprivatizat din Electrica vor forma viitoarea companie energetica de stat, potrivit Mediafax.
Valoarea companiei va fi de aproximativ 8 miliarde de euro, tinand cont de calculele aparute in Topul Cele Mai Valoroase 100 de companii din Romania, realizat de ZF pe baza datelor din 2006.
Masura este insa privita cu ochi buni doar de actuala guvernare care vede in aceasta noua companie de stat o posibilitate de a transforma Romania intr-un campion regional. De partea cealalta a baricadei se afla Banca Mondiala, Comisia Europeana, toti investitorii veniti in Romania, analisti si fosti ministri. Cine are dreptate?
"Refacerea unui mic CONEL este o nebunie. Niciodata UE nu va lasa ca un astfel de plan sa mearga mai departe", spune Radu Berceanu, actualul vicepresedinte al PD-L, fostul ministru al industriilor in perioada 1998-2000. Berceanu a fost omul care a spart fostul colos energetic integrat de stat CONEL. Decizia faramitarii CONEL a dus la aparitia a patru mari jucatori Transelectrica, Hidroelectrica, Termoelectrica si Electrica. Mai departe Electrica s-a impartit in opt filiale, iar din Termoelectrica au fost rupte cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari si Craiova.
Toate aceste masuri au fost luate in vederea realizarii unor procese de privatizare, dar mai ales pentru formarea unei competitii pe acest domeniu care ar fi putut avea ca efect si reducerea preturilor la energie. Practic, ceea ce incearca guvernul sa faca acum este inversarea acestui proces derulat pe o perioada de opt ani.
Jean Constantinescu, fost presedintele al ANRE, spune ca o astfel de masura are un singur efect "pozitiv": "acopera inactivitatea in domeniul energiei de pana acum." "Este in mod evide