Femeile-manager si-au castigat locul intr-o lume de business care era guvernata pana nu de mult exclusiv de barbati. Desi sunt constiente ca sunt platite mai prost decat barbatii, spun ca nu se simt discriminate. De cele mai multe ori. Cinci femei poves
Diferentele salariale dintre femeile si barbatii cu functii similare la nivel de middle si top management sunt constientizate de catre reprezentantele sexului frumos, desi existenta unui ecart salarial nu ar trebui sa fie dictata de gen, ci de competente, spun ele. Pentru un post de top management sunt necesare competente de un inalt grad de calificare si experienta, cu atributii, responsabilitati si obiective strategice.
Cu toate acestea, diferentele exista: potrivit datelor Institutului National de Statistica, barbatii castiga cu 16% mai mult decat femeile care ocupa aceleasi pozitii.
De ce sunt preferati barbatii
Femeile si-au facut loc in topul unora dintre cele mai mari companii din economie.
Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, cea mai mare companie romaneasca, Liliana Solomon, care conduce operatiunile operatorului de telefonie mobila Vodafone, Anca Ioan, director executiv al Tiriac Holdings, sunt doar cateva exemple de femei de succes care ocupa pozitii de top in companiile din piata. Si nu sunt singurele. Pantofii cu toc sunt la putere in organizatii, preponderent in departamentele de HR, relatii publice si comunicare. Pe de alta parte, industrii ca bankingul, constructiile si FMCG-ul raman pe mana barbatilor. De ce?
Top managementul principalilor jucatori de pe piata bancara este dominat de barbati, insa femeile sunt majoritare la nivel de middle management si pe ansamblul personalului. Cei mai multi considera ca femeile se bucura de mai putine sanse decat barbatii in viata profesionala sau ca acestea sunt incompatibile cu anu