Aprecierea puternică a monedei naţionale din prima parte a anului trecut, până la un nivel nesustenabil, şi creşterea accelerată a creditării i-au determinat pe analiştii Fitch să încadreze România în cea mai ridicată categorie de risc cu privire la vulnerabilitatea sistemului economic. „Creşterea creditării este superioară, de mai mult timp, limitei de viteză în România, iar încadrarea în categoria trei de risc macroprudenţial (MPI 3) a fost generată şi de aprecierea monedei naţionale în prima jumătate a anului trecut. Apoi, în al doilea semestru din 2007, această tendinţă a fost reinversată, ceea ce a contribuit la accelerarea inflaţiei”, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Fitch. În acelaşi raport se mai arată că volatilitatea cursului de schimb reprezintă un risc pentru stabilitatea sistemului economic şi a celui financiar românesc, în condiţiile în care mai bine de jumătate (55%) din credite sunt acordate în valută.
Încadrarea în altă categorie de risc s-a produs la doar şase luni de la momentul în care analiştii Fitch au avertizat asupra vulnerabilităţilor sistemice din România. În aceeaşi categorie au mai fost încadrate Slovacia, Kazahstan şi Turcia. Calculul indicatorului se bazează pe evoluţia, pe trei ani, a mai multor factori, precum ponderea creditului neguvernamental în PIB şi a cursului de schimb. (L.H.)
Aprecierea puternică a monedei naţionale din prima parte a anului trecut, până la un nivel nesustenabil, şi creşterea accelerată a creditării i-au determinat pe analiştii Fitch să încadreze România în cea mai ridicată categorie de risc cu privire la vulnerabilitatea sistemului economic. „Creşterea creditării este superioară, de mai mult timp, limitei de viteză în România, iar încadrarea în categoria trei de risc macroprudenţial (MPI 3) a fost generată şi de aprecierea monedei naţionale în prima jumătate a anului tre