» Presedintii Statelor Unite, George W. Bush, si Rusiei, Vladimir Putin, au avut sambata si duminica, in statiunea Soci de la malul Marii Negre, ultima lor reuniune in calitate de sefi de stat. Putin va preda pe 7 mai fraiele puterii presedintelui ales, Dmitri Medvedev, iar George W. Bush se afla la ultimul turneu in Europa inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie.
Intalnirea celor doi a fost dominata de dosarul scutului antiracheta pe care SUA doresc sa-l instaleze in Cehia si Polonia si pe care Rusia il considera o amenintare la adresa capacitatilor sale nucleare. Bush si Putin au semnat un document care consemneaza opozitia Kremlinului fata de instalarea scutului, dar subliniaza, pe de alta parte, ca asigurarile Washingtonului "sunt importante si utile".
In conferinta de presa pe care cei doi au tinut-o ieri, Putin s-a declarat "optimist prudent" in privinta incheierii unui acord cu Statele Unite asupra acestei probleme: "Cred ca este posibil", a declarat Putin. "Cel mai important lucru este sa lucram impreuna la acest proiect." De partea cealalta, presedintele Bush si-a exprimat satisfactia pentru o "reusita semnificativa" in chestiunea scutului. "Am fost foarte implicat in acest dosar si cunosc foarte bine cum au progresat lucrurile", a declarat Bush, care a recunoscut ca "Statele Unite mai au inca foarte multe lucruri de facut pentru a convinge expertii ca sistemul antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei".
Pentru George W. Bush este o victorie faptul ca pentru prima oara Moscova a recunoscut existenta unei amenintari balistice din partea unor state-paria precum Iranul. In acest temei, cei doi presedinti au evocat posibilitatea unei a treia cai, "exprimandu-si interesul pentru crearea unui sistem antiracheta comun, in care Statele Unite, Rusia si Europa sa participe cu parti egale".
Desi a afirmat ca, "fundament