Filmul „Persepolis" are premiera mâine, în cinematografele bucureştene 80.000 de desene, pentru aproximativ 130.000 de scene. Un film făcut prin metodele tradiţionale, fără imagini Filmul „Persepolis" are premiera mâine, în cinematografele bucureştene
80.000 de desene, pentru aproximativ 130.000 de scene. Un film făcut prin metodele tradiţionale, fără imagini generate pe computer. „Persepolis" are premiera mâine, la cinematografele bucureştene Hollywood Multiplex şi Plaza România.
Cu un buget de 6 milioane de euro (rezonabil pentru un film 2D făcut în Franţa), filmul de animaţie "Persepolis" prezintă versiunea pentru marele ecran a memoriilor unei fetiţe iranience, Marjane Satrapi, care a trăit revoluţia islamică şi venirea fundamentaliştilor la putere.
Prin ochii copilului de nouă ani, asistăm la războiul dintre Iran şi Irak, la teama care încolţeşte în inimile celor nevinovaţi, implicaţi în acest război, la ipocrizia cu care se confruntă femeile iranience obligate să poarte văl. La vârsta de 14 ani, părinţii Marjanei îşi trimit fata să studieze în Austria, pentru a o pune la adăpost de primejdii. Aici se adaptează în cele din urmă.
Totuşi, dorul de casă o determină să se întoarcă în Iran, alături de familia ei. Din nou, pentru Marjane începe o perioadă dificilă de adaptare în ţara natală, după care urmează cursurile şcolii de arte şi se căsătoreşte. Dar la vârsta de 24 de ani, realizează că, deşi este iraniancă, nu poate trăi în Iran şi decide să plece în Franţa.
Pelicula regizată chiar de autoare, împreună cu Vincent Paronnaud a fost distinsă cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes, anul trecut. De asemenea, a fost nominalizată la Oscar, la categoria „cel mai bun film de animaţie" şi la Globurile de Aur, la categoria „cel mai bun film străin".
Vocile personajelor sunt împrumutate de actriţe celebre: Chiara