Un vechi proverb romanesc spune ca “Dumnezeu iti da, dar nu iti baga si in traista!”. Astfel a administrat Primaria Municipiului Bucuresti creditul pentru reabilitarea infrastructurii educationale, contractat in toamna anului 2003.
Din cele 102 unitati de invatamant din Capitala cuprinse in programul BEI (Banca Europeana de Investitii), care trebuia a fi reabilitate pana la inceputul anului 2008, Municipalitatea a reusit sa demareze lucrarile la doar 23 de scoli si licee fara a finaliza vreuna.
Santiere care nu se mai termina, sali de clasa insalubre, instalatii electrice defecte, elevi nevoiti sa invete in trei schimburi sau mutati de la o scoala la alta, parinti care isi retrag copiii de la scolile aflate in ruina, acesta este bilantul de cinci ani al programului BEI.
Pe Scurt
la 1 octombrie 2003 se semneaza contractul de finantare cu BEI pentru reabilitarea a 102 unitati de invatamant din Capitala;75% din valoarea investitiei este suportata de BEI, iar 25% de Primaria Municipiului Bucuresti;contractul de finantare este ratificat de Guvernul Romaniei abia un an mai tarziu;termenul de finalizare a investitiei era inceputul anului 2008, ulterior fiind prelungit pana la inceputul anului 2010primele 11 scoli cuprinse in acest program intra in modernizare abia la sfarsitul lunii iunie 2006;pana la inceputul lunii aprilie 2008, demarasera lucrarile la 23 de unitati de invatamant fara sa fie finalizata niciuna;prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu cere rezilierea de finantare cu BEI, considerandu-l “un atentat la siguranta si educatia elevilor”.
Oficialii de la “Capitala” se ascund in spatele Legii achizitiilor publice
Reprezentantul Primariei Capitalei, Vasile Panturu, care este si Managerul proiectului de finantare a reabilitarii scolilor din programul BEI, recunoaste ca licitatiile la trei sferturi din scolile cupri