Profesionistii romani in coaching au inceput sa iasa in lume, practicand tarife care ajung pana la 5.000 de euro pe zi, mai ales in cazul in care lucreaza cu echipe de top management in strainatate.
"Eu castig intre 500 si 5.000 de euro pe zi intr-o companie multinationala din Austria, care are reprezentante in toata Europa de Est. Acest tarif se aplica pentru o echipa de top management", explica Mihai Stanescu, business & life coach la RoCoach. El mai precizeaza ca, pe ora, tarifele variaza intre 200 si 500 de euro in cadrul sedintelor "one to one", adica cele individuale.
In Romania, tarifele unui coach nu au ajuns inca la acelasi nivel cu cele practicate din strainatate, maximul la care se poate ajunge fiind de 3.000 de euro. "Important este ca nivelul salariilor managerilor din companii coreleaza cu veniturile pe care le primesc coach-ii", mai adauga Stanescu.
In general, coach-ii sunt liber-profesionisti si au venituri variabile, nu un salariu fix si constant. Pentru un client poate fi vorba de una sau mai multe sesiuni de coaching, de obicei cu o durata intre una si doua ore. In opinia lui Carmen Iliescu, NLP professional practitioner coach la compania de training Mind Master, plata poate fi de la 30 la 300 de euro pe sesiune, depinzand de "clasa" coach-ului si de tipul serviciului, individual sau pentru o echipa. In mod frecvent in Romania, pentru coaching individual sunt preturi care variaza de la 50 la 150 de euro pe sesiune.
"Un coach nu poate fi tarifat ca un taxi. Exista timp petrecut impreuna, dar nu acesta este criteriul esential. Avem un nivel orientativ al pietei, dar ca in orice domeniu in care profesionistul se foloseste exclusiv pe sine insusi, valoarea este extrem de dependenta de persoana. Libertatea negocierii contextuale in contractul dintre profesionist si client este deplina si pretul este cel care se