Statul roman a aparat summit-ul NATO cu pretul incalcarii grave a libertatilor fundamentale ale cetatenilor UE. Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a transmis, la mijlocul lunii martie, un ordin intern prin care s-a solicitat tuturor punctelor de intrare in tara sa fie activata o aplicatie din sistemul informatic care permite inregistrarea in bazele de date ale institutiei a intrarii si iesirilor de pe teritoriul Romaniei a cetatenilor din statele Uniunii Europene.
Acest lucru era interzis Romaniei de la 1 ianuarie 2007 – data aderarii, deoarece printre libertatile garantate cetatenilor europeni se numara si cea a liberei circulatii fara nici un fel de “monitorizare” in spatiul Uniunii.
Conform normelor europene, cetatenii din statele membre pot sa beneficieze de dreptul de sedere in oricare din statele membre pe o perioada de minim trei luni de zile “fara a face obiectul nici unei conditii sau formalitati, alta decat cerinta de a detine o carte de identitate valabila sau un pasaport valabil”.
Orice fel de inregistrare intr-o baza de date a miscarilor cetatenilor din statele membre ale Uniunii Europene in interiorul acesteia este considerata o incalcare a libertatii. Acest lucru nu i-a impiedicat pe sefii Politiei de Frontiera Romane sa dispuna, oficial, printr-un document scris, ca “toti cetatenii UE, Islanda, Norvegia, Elvetia, Liechtenstein se vor introduce, verifica si stoca nominal” in bazele de date ale institutiei.
Ilegalitate „pana la noi ordine”
Practic, orice persoana din Romania sau din statele mentionate anterior a fost inregistrata de politistii de frontiera, chiar daca nu exista vreun indiciu ca ar reprezenta un pericol pentru ordinea publica sau ca ar fi comis vreo infractiune. De asemenea, s-a dispus modificarea tuturor documentelor legate de aceasta aplicatie pentru a permite raporta