Investitiile institutionale de pe piata imobiliara din Europa Centrala si de Est au fost de 14,2 miliarde de euro in 2007, in crestere cu 12% fata de anul 2006, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta CB Richard Ellis. Studiul a analizat pietele din noua tari: Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia, Serbia si Slovacia. Romania ocupa astfel locul cinci, cu o contributie de 10% din volumul total al investitiilor inregistrate pe parcursul anului trecut.
Cei mai multi bani, 68%, sunt investiti in capitalele tarilor, insa investitorii devin din ce in ce mai atrasi si de celelalte orase. Totodata, cel mai activ sector a fost cel al spatiilor de birouri, cu un procent de 38%, iar segmentul de retail a atras 37% din totalul investitiilor. O tendinta remarcata pe piete imobiliare din Europa Centrala si de Est este cea a patrunderii fondurilor germane, care au varsat aproape trei miliarde de euro, fata de 1,7 miliarde in 2007, insa cel mai mare investitor este fondul austriac de investitii Immoeast.
Potrivit studiului citat, piata investitiilor din Romania a crescut cu 41% fata de anul 2006 si a ajuns la 1,49 miliarde de euro. Din cele 37 de tranzactii efectuate anul trecut, majoritatea sunt pe segmentele office si de retail. In timp ce toate tranzactiile cu cladiri de birouri s-au efectuat doar in Bucuresti, pe segmentul de retail, doar una dintre tranzactiile de retail s-a inregistrat in Capitala, iar cei mai activi jucatori de pe piata au fost DEGI si Immoeast.
Pe piata bulgara au avut loc 30de tranzactii cu o valoare totala de 878 milioane de euro, in crestere cu 35%. In ceea ce priveste tranzactiile efectuate, se remarca o tendinta asemanatoare celei din Romania, segmentul office si retailul dominand piata.
Piata imobiliara din Rusia a inregistrat cea mai mare crestere dintre toate tarile incluse in