Politicieni marcanţi ai Federaţiei Croato-Musulmane sunt vizaţi de o anchetă legată de sectorul energetic Cu o zi înainte ca parlamentul de la Sarajevo să-şi spună cuvântul asupra proiectului de reformă a poliţiei, care blochează apropierea Bosniei de UE, fosta republică iugoslavă este zguduită de un uriaş scandal de corupţie. Premierul entităţii croato-musulmane din Bosnia, Nedzad Brankovici, este vizat, alături de alte 12 persoane, de o anchetă legată de domeniul energetic.
Cei 13, printre care se află şi ministrul energiei al Federaţiei Croato-Musulmane, Vahid Heco, sunt acuzaţi de abuz de putere în luarea unor decizii pentru sectorul energetic, relatează AFP.
Potrivit presei bosniace, care a dezvăluit scandalul, este vorba despre un contract pe care autorităţile locale intenţionau să-l semneze cu consorţiul austriac APET. Acesta a fost ales în 2006, fără licitaţie, ca partener strategic pentru a construi patru hidrocentrale în Bosnia. Contractul nu a fost semnat însă.
Consorţiul APET este format din mai multe companii austriece, printre care Alstom Power Austria, Parr şi Alpine Mayreder. De la încheierea războiului interetnic din perioada 1992-1995, Bosnia este compusă din două entităţi – Federaţia Croato-Musulmană şi Republica Srpska, administrate de instituţii centrale slabe.
Reforma poliţiei, motiv de tensiuni
Scandalul de corupţie vine pe fondul presiunilor făcute de comunitatea internaţională pentru adoptarea proiectului de reformă a poliţiei. Miroslav Lajcak, Înaltul Reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia-Herţegovina, a avertizat că, dacă acest proiect nu va fi aprobat, Bosnia va intra într-o “inerţie politică”. UE, îngrijorată de o destabilizare a Balcanilor după independenţa Kosovo, speră să semneze luna aceasta Acordul de Stabilizare şi Asociere cu Bosnia-Herţegovina, prima etapă căt