Doamna Lucreţia Ciobanu îşi arăta îngrijorarea faţă de obiceiurile alimentare proaste ale tinerilor de astăzi. Nu tu mâncare gătită, nu tu masă în familie. “Oare tinerii or şti să gătească?” Drept pentru care, cu bucurie, ne-a «servit» câteva reţete dintre acelea pe care le pregăteşte pentru familia sa.
Doamna Lucreţia Ciobanu îşi arăta îngrijorarea faţă de obiceiurile alimentare proaste ale tinerilor de astăzi. Nu tu mâncare gătită, nu tu masă în familie. “Oare tinerii or şti să gătească?” Drept pentru care, cu bucurie, ne-a «servit» câteva reţete dintre acelea pe care le pregăteşte pentru familia sa. Reţete ardeleneşti pline de savoare, foarte sănătoase, menite să-ţi facă poftă... Cu mare plăcere pregăteşte prăjituri, care nu-i lipsesc din casă. Secretul a două reţete, ni l-a dezvăluit.
PREFERINŢE. “Mâncărurile preferate de ardeleni sunt sărmăluţele, ciorbele, supele cu găluşti. Despre toate aceste preparate delicioase ne povesteşte Lucreţia Ciobanu: “Sarmalele le preparăm cu carne de vită şi un pic de slăninuţă afumată ce se amestecă cu tocătura în care se pun orez şi piper. La ciorbiţe nu lipseşte niciodată tarhonul. Avem nevoie de câteva oase de porc, o ceapă tăiată şi nişte cartofiori. Se bate un ou, se pune tarhonul, se acreşte cu oţet. E o ciorbiţă splendidă. Supele cu găluşte sunt celebre la ardeleni. La găluşte trebuie să fii foarte atent, pentru că se pot întări sau pot ieşi foarte moi. Când pui grişul cu ouăle trebuie să lucrezi rapid. Borşurile de perişoare se prepară cu mult zarzavat călit, tăiat mărunţel, la care adaugi perişoarele.”.
TORT DE MERE. 175 grame de unt se freacă împreună cu patru linguri de zahăr, se adaugă patru gălbenuşuri şi se amestecă bine până când se topeşte zahărul şi se omogenizează. Se adaugă 175 grame de făină. În această compoziţie se rade şi lă