Spuneti repede cum il cheama si cum arata ministrul Justitiei? Sunt convinsa ca ati avut cel putin o secunda de ezitare si nu doar din cauza ca dl. Catalin Predoiu este in functie de numai o luna si aproximativ o saptamana. "De vina" este, in primul rand, discretia lui, nefireasca intr-o tara cu ministri vocali, ambalati mereu in polemici suculente, adevarate binecuvantari pentru presa. In plus, predecesorii lui Catalin Predoiu, ma refer la Monica Macovei si Tudor Chiuariu, au fost mereu in cate-o prima linie de razboi, ceea ce le-a asigurat o meditizare chiar excesiva.
Ce se ascunde insa oare in spatele discretiei ministrului Justitiei? Adica tace si face sau doar tace?
Bile albe
Catalin Predoiu a preluat portofoliul Justitiei dupa raportul intermediar al Comisiei Europene, care formula critici importante. In principal, documentul cerea accelerarea luptei anticoruptie la nivel inalt, reforme procedurale si intrarea in activitate a ANI.
La primul punct, Comisia Europeana astepta de la ministrul Justitiei mai mult sa nu faca decat sa faca. Adica sa nu se bage in treaba procurorilor anticoruptie si sa nu promoveze comasarea DNA cu DIICOT, idee insistent vehiculata la un moment dat. Este exact ceea ce, deocamdata, Catalin Predoiu reuseste. Dupa razboiul pe viata si pe moarte intre ministru si DNA in "era Chiuariu", de la instalarea noului ministru s-a asternut linistea si fiecare pare sa-si vada de treaba.
In privinta celor care trebuie facute, Catalin Predoiu a inceput sa le miste. Cel mai important, a reusit sa treaca prin Senat Ordonanta ANI, care deblocheaza practic aceasta institutie, creind premisele sa devina functionala. Noile prevederi, pentru care Predoiu s-a luptat in Parlament, sunt exact cele cerute de Comisia Europeana. Mai precis, inspectorii de integritate pot cere in instanta confiscarea averil