Bancile au inceput sa anunte, rand pe rand, in aceasta luna, majorari ale dobanzilor la depozitele si la creditele in lei. Tendinta a aparut ca efect al deciziei BNR de a urca rata de politica monetara la 9,5%. Alpha Bank, CEC si Bancpost au anuntat, in aceasta saptamana, majorarea dobanzilor pentru economiile in lei. BCR, BRD, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac si ING Bank au luat astfel de masuri inca de la 1 aprilie. Dobanzile la depozitele in lei se apropie de 10% sau chiar depasesc acest nivel.
Guvernatorul Isarescu: Bancile si-au schimbat comportamentul si cresc mai repede dobanzile la depozite decat la credite
"Băncile şi-au schimbat comportamentul. Anul trecut, dacă BNR majora dobânda, băncile cu greu făceau modificări ale dobânzilor la depozite şi se duceau mai repede pe creşteri la credite. Acum au modificat mult mai repede dobânzile la depozite şi mult mai puţin la credite", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.
Semnalul de crestere a dobanzilor a fost dat de BCR inca din prima zi a lunii aprilie
Deciziile repetate ale Bancii Nationale de a mari rata de politica monetara - care a atins 9,5% la ultima sedinta a Consiliului de Administratie din 26 martie - au avut efecte pe piata bancara chiar de la 1 aprilie, cand mai multe banci au comunicat majorari ale dobanzilor pentru moneda nationala. Semnalul a fost dat de liderul pietei bancare, BCR, iar tendinta a fost urmata de celelalte institutii de credit.
BCR a modificat dobanzile atat la depozitele, cat si la creditele in lei de la 1 aprilie. Cea mai mare banca romaneasca a optat pentru o majorare de 0,5% a dobanzii la depozitele in lei, pana la 7,25% pe an si de 2,5% la imprumuturile in lei, pana la 12,75% pe termen mediu si lung.
Banca Transilvania a oferit, tot de la 1 aprilie, dobanzi de 8,5% la economiile