Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a rămas în proprietatea statului, după ce o instanţă a Curţii de Apel Craiova a pronunţat definitiv şi irevocabil o sentinţă în acest sens. Decizia instanţei
Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a rămas în proprietatea statului, după ce o instanţă a Curţii de Apel Craiova a pronunţat definitiv şi irevocabil o sentinţă în acest sens.
Iniţial, o altă instanţă de judecată, de această dată din Gorj, a emis o hotărîre prin care un pachet de 66% din acţiunile Companiei lignituluiintrau în administrarea unei firme private. Ministerul Economiei şi Finanţelor a rămas cu 66% din acţiunile companiei lignitului din Oltenia, acţiuni ce trecuseră în administrarea firmei private BNP Consult care, deşi nu a plătit nici un leu, s-a trezit cu un pachet majoritar de acţiuni deţinut de stat, doar pentru că a cerut anularea unui protocol. Este vorba despre un act încheiat între Ministerul Economiei şi Comerţului pe atunci, în 2006, şi Societatea de închidere şi conservare a minelor (ICM), aparţinînd tot statului, care deţinea 66% din acţiunile companiei lignitului.
Un an mai tîrziu, ICM a intrat în faliment, iar ca administrator judiciar a fost numit BNP Consult din Craiova. Studiind documentele, firma de lichidare a cerut în instanţă anularea protocolului încheiat cu Ministerul Economiei, pe motiv că ar fi fost încheiat fraudulos.
PROCES. O instanţă a Tribunalului Gorj a pronunţat o sentinţă prin care proprietarul pachetului majoritar de la Societatea Naţională a Lignitului devenea BNP Consult. În primă instanţă, Ministerul Economiei a pierdut procesul, deoarece juriştii acestei instituţii nu s-au prezentat la proces. “După ce directorul Direcţiei Juridice mi-a spus că distanţa este foarte mare de la Bucureşti la Tîrgu-Jiu, am decis să mă ocup eu de acest dosar. Chiar dacă nu eram parte î