Un corp străin sau o substanţă chimică în ochi. Este un accident care i se poate întîmpla oricui. Însă puţini ştiu să reacţioneze corect mai ales în cazul expunerii ochiului la substanţe chimice. Vederea este un simţ preţios, care ne aduce aproape 90% din informaţiile provenite din exterior.
Un corp străin sau o substanţă chimică în ochi. Este un accident care i se poate întîmpla oricui. Însă puţini ştiu să reacţioneze corect mai ales în cazul expunerii ochiului la substanţe chimice. Vederea este un simţ preţios, care ne aduce aproape 90% din informaţiile provenite din exterior. Iar cea mai mică umbră asupra luminii ochilor ne face să intrăm în panică. Tocmai de aceea există riscul de a face gesturi greşite cînd ne lovim sau ne intră ceva în ochi. Asistent universitar doctor Florentina Grigoriu, medic primar oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, ne explică măsurile corecte de prim ajutor în cazul leziunilor oculare.
Substanţe chimice, corp străin
În situaţia expunerii accidentale la o substanţă iritantă, cel mai important gest pe care trebuie să îl faceţi este spălarea imediată a ochilor cu apă curată, timp de cel puţin 10-15 minute, în încercarea de a elimina produsul toxic. Apoi este necesar să vă prezentaţi de urgenţă la un consult oftalmologic pentru că de obicei substanţele chimice provoacă leziuni oculare serioase. Ar fi bine să îi spuneţi medicului ce substanţă e vinovată de accident. Cei care poartă lentile de contact trebuie să le scoată pînă ajung la medic, deoarece păstrarea acestora poate favoriza pătrunderea substanţelor toxice în cornee, ceea ce cauzează complicaţii grave.
În cazul pătrunderii unui corp străin în ochi, intervenţia depinde de gravitatea leziunii. Dacă este vorba despre o insectă, un fir de praf sau orice alt corp care se poate vedea, acesta poate fi elimin