Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a anunţat, ieri, că Iranul a început instalarea a 6.000 de centrifuge moderne la Natanz, anunţ care a coincis cu “ziua naţională a tehnologiei nucleare”, ce marchează prima dată când oamenii de ştiinţă iranieni au îmbogăţit cu succes uraniu, în aprilie 2006. Anunţul este o adevărată sfidare a Consiliului de Securitate al ONU, care, din 2006 şi până în prezent, a impus de trei ori sancţiuni împotriva Teheranului, în vederea sistării activităţii de îmbogăţire a uraniului. Potrivit celor mai recente rapoarte ale ONU, Iranul a instalat deja 3.000 de centrifuge la Nantaz, iar experţii citaţi de publicaţia britanică The Times susţin că este nevoie de 20.000-30.000 de astfel de centrifuge pentru producerea unei arme atomice funcţionale.
În răspuns, Statele Unite au calificat drept o “escaladare” anunţul Teheranului. Preşedintele George W. Bush a refuzat să elimine opţiunea unei acţiuni militare dacă Iranul nu se conformează cerinţelor comunităţii internaţionale. “Anunţul de astăzi reflectă continua încălcare a obligaţiilor internaţionale şi refuzul de a răspunde îngrijorării comunităţii internaţionale din partea conducerii iraniene”, a replicat Gregory Schulte, reprezentantul SUA la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). “Această abordare nu a adus Iranului respect pe plan internaţional, ci mai degrabă cenzură tot mai mare şi sancţiuni. Negocierea, nu escaladarea, reprezintă cea mai bună cale spre respectul internaţional şi securitatea regională”, a mai spus Schulte.
Iranul susţine însă că sancţiunile, care vizează sectoarele nucleare şi militare, dar şi tranzacţiile financiare în exterior, nu au afectat statul islamic. Teheranul a explicat că îmbogăţeşte uraniu pentru un program civil de energie nucleară, însă Statele Unite şi aliaţii occidentali susţin că este vorba despre o intenţie clară de a crea ar